Spinalonga

Spinaluka, Σπιναλόγκα
Leprárium, jak už název napovídá, musí být děsně fajn místo. A pokud máte rádi podobné malebné koutky, pak by vaší pozornosti při návštěvě Kréty neměly uniknout dva ostrovy – Malá a Veká Spinalonga. Leží, nebo spíš plavou u severního pobřeží Kréty, východně od Heraklionu a severně od Agios Nikolaos. Ta Velká Spinalonga je malý poloostrov spojený s Krétou na jihu u potopeného římského města Olous.

Pevnost Spinalonga Pohled z hradeb k pobřeží Kréty
Pevnost Spinalonga... ...nikdy nebyla dobyta

Malá Spinalonga je ještě menší ostrov ležící trochu severněji. A právě na ní Benátčané vystavěli v roce 1579 jednu z nejmohutnějších pevností Kréty. Pevnost vyzbrojili 35 děly čímž jí učinili nedobytnou.  I Turci to zkoušeli rovných 40 let a bez úspěchu. Nakonec se dostala do rukou okupantů až na základě smlouvy, protože vše kolem bylo dobyto a Benátčané neměli co bránit.

Později sem byli odejiti lidé nakažení leprou Tady žili, brali se a na svět přiváděli děti
Později sem byli odejiti lidé nakažení
leprou
Tady žili, brali se a na svět přiváděli děti

V roce 1903 se začala psát úplně jiná historie Spinalongy. Nepoužívaná pevnost byla určena jako „domov“ lidí nakažených leprou. Tehdá byla lepra brána za vysoce nakažlivou nemoc. Ač odříznuti od světa, trávili zde nemocní život plnohodnotně. A tak dnes na Spinalonze najdete staré obchody, kino, knihovnu a nebo dva kostely. Dokonce zakládali i rodiny. Mimochodem, narodilo se tu dvacet zdravých dětí.

Němí svědci hrůzné minulosti Jistý konec možná usnadnili, ale neodvrátili
Němí svědci kruté minulosti... ...konec možná usnadnili, ale neodvrátili.


Jediným spojením s okolním světem byl lékař, který na ostrov jednou týdně dojížděl. Poslední nemocní opustili opustili ostrov v roce 1957. Člověka zaplaví zvláštní pocit, když prochází uličky a ruiny „města“ a pochopí, že nemocní leprou se života jen tak lehce vzdát nechtěli.

Ulice a domy, kde se čekalo na smrt Procházka těmito místy vyvolává podivné pocity
Ulice a domy, kde se čekalo
na smrt
Procházka těmito místy
vyvolává podivné pocity

A co se chystá se Spinalongou dál? Podnikavci už tu vidí pětihvězdičkové hotely vyhnané do nebes, historikové chtějí Spinalongu takovou jaká je. Jak spor dopadne je ve hvězdách.

Jeden z bastionů To není bazén, to je fakt moře
Jeden z bastionů To není bazén, to je fakt moře

Pokud se na Spinalongu chcete vydat, je několik možností. Jako fakultativní výlet vás to vyjde na 30 až 50 euro, záleží na nenažranosti cestovky. Z přístavu v Elounda vyplouvá každou chvíli loď, zpáteční jízda vyjde na 10 euro na osobu. A nebo najděte vesnici Plaka a tam si najměte soukromou loďku jen pro sebe. Každopádně, budete-li mít cestu kolem, se tak aspoň na chvíli stavte, můžete obdivovat nejenom pevnost, ale taky zdejší moře, které je tady údajně nejkřišťálovější na celé Krétě. A ještě důležitá věc - v pevnosti nejsou veřejné záchody a na krajinná zákoutí bych nespoléhal. Je to pevnost a tak je odevšud a všude vidět.

joomla template
template joomla