map-phaistos kopie.png

Lentas

Lendas, Léntas, Léontas, Levin, Λέντας
Na Krétě je až podezřele velká koncentrace všemožných zapadlých vesnic. Tentokrát tady ale mám díru všech děr. Jediné díky čemu si jí možná všimnete je větší nápis na mapě, vedle jejího názvu. Mohlo by tam stát něco jako LEVIN.

Vesnice Lentas, v pozadí Lví mys - při troše fantazie objevíte na levé straně skály v pozadí hlavu lva, při velké dávce fantazie bude lev celý, jakoby připláclý k zemi.
Vesnice Lentas, v pozadí Lví mys - při troše fantazie objevíte na levé straně skály v pozadí
hlavu lva, při velké dávce fantazie bude lev celý, jakoby připláclý k zemi.

Jestli v těch malých vesnicích na Krétě chcípl pes, tak tady jich zdechla celá smečka. Lentas, nebo taky Levin leží na jižním pobřeží Kréty, asi 75km od Heraklionu. Pár domů, mezi nimi několik uliček, taverny, dva obchody, autobusová zastávka, u moře krátká pláž, skály a kolem typická krétská krajina jihu – skály padající moře, kamení a sem tam živořící makchie *)

Přesto je tahle vesnice něčím zajímavá. Především to je podnebí. Zasahuje sem totiž výběžek severoafrické klimatické zóny. Jestli je na Krétě někde opravdu horko, je to právě tady! Můžete na vlastní kůži vyzkoušet jaké počasí mají v Africe. Přesto k návštěvě doporučím spíš Jaro, nebo Podzim.

Lentas má malou, zato naprosto malebnou pláž I tady narazíte na všemožné uličky
Lentas má malou, zato naprosto
malebnou pláž
I tady narazíte na všemožné uličky

A teď trocha dějepisu. Přestože se to nezdá, Lentas byl v minulosti poměrně živým místem. Existují důkazy o tom, že v době neolitu se právě tady usadili první lidé. Vysoké teploty je neodradily a tak tady dál vesele žili i v ranném Minojském období (3000 let př.n.l.). V době pádu Knossu fungoval Lentas jako druhý přístav městského státu Gortys, tehdy vesnička nesla ještě starořecké jméno Leben. 400 let př.n.l., v pozdní klasické době, zde pod rukama Gortýňanů vyrostla svatyně Asklepios (Ασκληπειός).

Bazilika sv. Jana ze 14. století Stříška chrání před sluncem mozaiku s mořským koníkem
Bazilika sv. Jana ze 14. století Stříška chrání před sluncem mozaiku
s mořským koníkem

Někdy v roce 46 př.n.l. přišlo, už několikrát zmiňované, velké zemětřesení, Lentas byl zničen, aby mohl být později opět nově vystavěn. Během římské nadvlády spadal Gortys pod Řím a protože Lentas byl přístavem Gortysu logicky patřil také pod Řím spolu s Cyrnacií (což byla starověká Lybie), v té době tu vyrostly lázně, kam se jezdili léčit bohatí Římané ze severní Afriky. Léčilo se tu minerálními prameny, které dodnes vyvěrají ze země poblíž svatyně Asklepios, také místním, velmi chutným ovocem a dietou.

Místrovská mozaika na podlaze v bývalých lázních Na místě děr byly pokladnice pro dary bohům - někdo si přilepšil. Bílá a modrá, typické barvy Řecka
Místrovská mozaika na podlaze bývalých lászní. Na místě děr byly pokladnice pro dary bohům - někdo si přilepšil. Bílá a modrá, typické barvy Řecka

Pak přišli křesťané a byzanc a Lentas se začal rychle rozvíjet. Původně malá osada se rozrostla do města, vznikaly nové baziliky, třeba dodnes stojící kostel svatého Jana ze 14. století. A tady dějepis tak nějak končí.

Ruiny antických termálních lázní Tady nejspíš stávalo nějaké sloupořadí
Ruiny antických termálních lázní Tady nejspíš stávalo nějaké sloupořadí,
možná to byla svatyně Asklepios

Za pár set let, někdy v 19. století, tady zakotvil anglický kapitán H.Spratt a započal archeologický výzkum. Díky tomu zde dnes najdete nejen kostel, ale také vykopávky svatyně, lázní, minojských hrobů a dalších menších staveb. Za všimnutí stojí nádherná mozaika s motivem mořského koně v ruinách římských lázní.
Lidé v Lentas se dnes živí chovem ovcí a pěstováním zeleniny ve fóliácích, které určitě nepřehlédnete.

Sem bohatí Římané jezdili relaxovat Vykopávky probíhají i mezi domy
Sem bohatí Římané jezdili relaxovat Vykopávky probíhají i mezi domy

Na závěr ještě něco k názvu vesnice. Označení Lentas pochází z řeckého slova Léontas (Λέοντας) což znamená „lev“. Ležícího lva totiž připomíná jeden z mysů (Lví mys) tvořící zátoku, ve které Lentas leží. Když popustíte uzdu fantazii, tak lva skutečně uvidíte. Ve východní části zátoky Lentas je krásná písečná pláž Loutra, tam najdete také hostinec s několika pokoji. Na konci pláže láká stín několika stromů k táboření. Před vámi moře a několik set kroků za zády soutěska se strmými skalními stěnami zase vybízí k prozkoumání, což je samozřejmě možné. Když jí projdete naskrz dorazíte do Dračí zátoky.

Tak z tohodle už pár stovek let voda neteče
Mořský koník je pro Lentas typický
Na mnoha místech v Lentas najdete
všemožná pítka. Z toho vlevo nahoře
se pilo v roce 300 př.n.l.

Lentas je malá, ospalá, romantická vesnička, kde můžete bez nekonečných davů hlučných turistů poznávat její bohatou historii. Ideální místo pro ty, kdo chtějí celou dovolenou relaxovat na pláži a zabývat se nanejvýš jen krátkými procházkami po okolí naplněném historií. Právě tady to kdysi všechno začalo a vlastně taky skončilo.

Sloní skála Soutěskou se dostanete... ...do Dračí zátoky. Ze vzduchu vypadá jako dračí tlama se zuby
Sloní skála Soutěskou se dostanete... ...do Dračí zátoky. Ze vzduchu vypadá
jako dračí tlama se zuby

Pozn. makchie - Jeden z druhu porostů typických pro středomořské oblasti. Keřovitý ekosystém nahrazující stálezelený porost. Dělí se na vysokou (keře do 5ti metrů) a nízkou makchii (keře do 2 metrů).

joomla template
template joomla