Lassithi Plateau

Lassiti, Lashiti, Lasiti, Λασίθιος
Kréta je sice jedna velká skála, občas ale přijde chvíle, kdy prostě zatoužíte po nějaké rovině, obvykle právě ve chvíli kdy se škrábete po strmé cestě. Pak je dobré naplánovat výlet přes nějakou tu náhorní plošinu, kterých na Krétě taky pár je. Třeba ta v nejvýchodnější krétské prefektuře Lassithi, planina se jmenuje…nečekaně Lassithi.

Planina Lassithi je největší krétskou plošinou Kolem celé Lassithi vede silnice lemovaná tavernami - v téhle vařili skvěle!
Planina Lassithi je největší krétskou
plošinou
Kolem celé Lassithi vede silnice lemovaná
tavernami - v téhle vařili skvěle!

Planina Lassithi leží uprostřed pohoří Dikti Ori, rozlohou 60km čtverečních je největší krétskou plackou. V dřívějších dobách bylo tohle místo útočištěm před Benátčany a Turky dneska jde o nejúrodnější oblast Kréty, takže se tu daří zemědělství. Je to především díky spodní vodě, jejíž dostatečné zásoby se vytvoří během tání sněhu. Ze země se dříve čerpala pomocí větrných čerpadel, kterých tady bylo asi fakt hodně, protože se planině říkalo „planina tisíce mlýnů“. Dneska zde větrných mlýnů najdete už jen pár, navíc to jsou většinou jen dekorace u taveren, voda se sosá motorovými čerpadly.

"Původní" benátské mlýny... ...většina z nich slouží jen na upoutání pozornosti... ...ty které čerpou vodu vypadají dnes takto
"Původní" benátské mlýny... ...většina z nich slouží jen
na upoutání pozornosti...
...ty které čerpou vodu vypadají
dnes takto

Cesta na planinu prověří vaše řidičské schopnosti. Ti co obstojí ve zkoušce uvidí planinu na vlastní oči, ti co neobstojí budou mít problémy s autopůjčovnou. Cesta sem je opravdu nářez, ale určitě nabídne také zpestření, zvlášť potom v horském sedle Ambélos Afhin. Tady nespěchejte a pořádně koukejte kolem. Najdete trosky větrných mlýnů z benátského období. A nejsou to jen nějaký mlejnky, ale pořádný mlejny. Ty největší sice nejsou původní, mají jen nalákat turisty, aby utratili nějaký ten bakšiš za suvenýry a jídlo, pro představu jak to vypadalo za Benátčanů to stačí. Právě během benátské vlády tohle místo získalo svoje jméno. Přidáním předpony La před název města Sitia vzniklo La Sitia, později Lassithi. I když teda Sitia je od planiny trochu z ruky. Naopak tady narazíte na spoustu malých vesnic, které leží rozsypány kolem celé planiny. Na nich uvidíte, jak vypadá nefalšovaný krétský venkov. A když se vám bude chtít toulat se po Lassithi trošku víc, stavte se u Dia v jeskyni. Tu najdete kousek od vesnice Psichro. Jinak vesnice, kde se Zeus schovával před svým otcem Kronem se jmenuje Dikteo Andro.

Lassithi - planina tisíce mlýnů Vstup do Diktejské jeskyně
Lassithi - planina tisíce mlýnů Vstup do Diktejské jeskyně
joomla template
template joomla