The_Blue_Ladies kopie.png

Imbros Gorge

Pokud patříte mezi začátečníky ve zdolávání soutěsek, není dobré si hned na začátku zkazit představy a sáhnout si na dno sil v té nejdelší, nebo si zlámat nohy v té, která je náročná na terén. Setkal jsem se s člověkem, který tvrdil, že je zvyklý chodit po horách a nějakých 17km pochodu skrz Samarii ho nemůže rozhodit. Už v půlce měl jazyk na vestě a nebýt toho, že nám chtěl dokázat jakej je to borec, ležel by tam někde přehozenej přes kámen dodnes. Takhle s křečovitým úsměvem a neustálým ujišťováním sama sebe, že je všechno "oukej" doběhl do Agia Roumeli a naskočil na loď v poslední chvíli.

Soutěska Imbros nabízí fascinující zákoutí Skorochodníček se dá zvládnout i v žabkách
Soutěska Imbros nabízí fascinující
zákoutí
Skorochodníček se dá zvládnout i v žabkách

Tak to byl poněkud obsáhlejší úvod k soutěsce Imbros, která patří k těm nejsnadnějším na průchod a vřele ji doporučuji bázlivým začátečníkům a nebo rodičům s dětmi. Na délku má jen kolem sedmi kilometrů, takže i když se budete courat, dáte ji za dvě hodiny jedním směrem.

Soutěska Imbros začíná ve vesnici Imbros a část je sjízdná autem. To nechte zaparkované na parkovišti kousek nad Chora Sfakion v takové zatáčce. Po levé straně tam je restaurace a velká cedule, která vás do soutěsky nasměruje.

Vstup nemůžete minout
Vstup nemůžete minout

I když je to taková minisoutěska, nejužší místo je hezčí a užší než v Samarii, měří asi jeden a půl metru a ten průchod jím je delší. Extra super je, když proti vám, zespodu postupuje výprava dvouset německých turistů a každý si nejužší místo fotí.

Skály se tady tyčí do výšky asi 60 metrů výškový rozdíl dělá zhruba půl kilomteru. Prostě žádná hitparáda, přesto i soutěska Imbros má něco do sebe. V půlce narazíte na odpočívadlo a takovou výstavku vzkazů a serepetiček, kde můžete na památku zanechat také něco svého, jako nezvratný důkaz toho, že jste tady byli. To že se vykadíte za keř je sice důkaz, ale doporučím třeba pohled z vašeho bydliště.

V Imbros je fakt úzko Skalní brána
V Imbros je fakt úzko Skalní brána

Nakonec dorazíte do vesnice Komitades, kde soutěska končí a začíná problém jak zpět. Možností je několik, autobus, který skoro nejezdí, taxík který bude něco stát a nebo se otočit na podpatku a vyrazit zpět. Když to zvládnete, můžete směle prohlásit, že jste připraveni na Samarii. Pokud jste ale soutěsku Samaria prošli, nejspíš jste zdolali také část Imbros aniž byste o tom věděli. Silnice z Chora Sfakion vede právě tudy.

joomla template
template joomla